2015. december 28., hétfő

Feldkirch, Gargellen (Vorarlberg, Tirol)

Kéthetes ausztriai nyaralásunk (összefoglaló itt olvasható) immáron második hetében járunk, Vorarlberg tartományban. Főhadiszállásunk ekkor St. Gallenkirch-ben, pontosabban Gortipohl-ban volt. Első célállomásunk innét Feldkirch város volt, Vorarlberg második legnagyobb városa, közvetlenül Sávjc és Lichtenstein szomszédságában található.
Nem egy felkapott turista célpont, pedig meg van a maga varázsa, igazi középkori kis városka. Nem túl nagy a központja, igazából néhány órányi kikapcsolódást nyújt az itteni séta, de érdemes megnézni. Az óváros régi épületei, a macskaköves utca, a kis üzletek, mindez még ilyen borús időben is hangulatos volt. A központi sétáló utca, illetve terecske a Marktgasse, tele drága üzletekkel és kávézókkal.

Marktgasse


Katzenturm
Feldkirch fő látványossága a középkori Shcattenburg vár, természetesen csodálatosan felújították az osztrákok, csodás kilátás nyílik belőle a városkára. A várban magában ha jól emlékszem, valamilyen kiállítás is volt, de mi ezt kihagytuk, tehát csak az ingyenesen látogatható belső udvart néztük meg. Itt egyébként nem túl olcsó, ám nagyon hangulatos éttermeket is találunk.

Schattenburg


Kilátás a Schattenburg-ból




Feldkirch maga az Ill folyó partján fekszik. Nem tudom, hogy csak mi nem találtuk-e meg, de a folyó partján nem nagyon tudtunk sétálni, pedig szép lehet.



Mivel ezt a napot pihenősnek terveztük, és az idő sem volt épp kifejezetten szép, úgy döntöttünk. Gortipohl-ba visszafelé menet teszünk még egy kis kitérőt és az egyik keskeny, Montafon-völgyből leágazó kisebb völgybe, Gargellen településre és síterephez. Jó idő esetén biztos túráztunk volna itt egyet a környéken, de aznap annyira nem lehetett látniaz alacsonyan ülő felhőktől, hogy inkább pihenő napot tartottunk, és csak ebédeltünk itt az egyik étteremben. Abból akadt jó pár, mivel télen gondolom ez is síterület, egyébként így nyáron is járt az egyik felvonó.
Bővebb infók Gagrellen-ről: http://www.gargellen.at/summeringargellen.html
Maga az autóút is nagyon szép, ami ide vezet, persze végig hol fel-felbukkan a patak, a házak is gyönyörűek, teljesen más jellegűek építészeti szempontból, mint Tirolban.

Gargellen




Az ebédet követően visszatértünk szállásunkra és rápihentünk a másnapi túrára. :)



ADATOK:
Útvonal autóval: Gortipohl - Schruns - Feldkirch - Schruns - Gargellen - Gortipohl
Megtett táv: kb. 100 km oda-vissza
Időtartam: kb. 1,5 óra oda-vissza

Amit mi kihagytunk, de visszamennénk:
- szívesen tennék Gargellen-ből kiindulva egy kisebb/nagyobb túrát http://www.gargellen.at/bergwanderungen0.html
- ami nem egészen erre van, viszont nagy szép túracélpont a környéken, az a Lünersee, érdemes rákeresni a képekre google-ban: https://www.google.hu/search?q=l%C3%BCnersee&biw=1335&bih=626&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjr9_Hepv7JAhUHuhoKHRqxDi0Q_AUIBigB#imgrc=6WPvPmyD1Cu_9M%3A
Viszonylag könnyű megközelíteni, mivel felvonóval el lehet jutni ide és remek kiindulás lehet további túrákhoz. Mi végül azért nem ezt a célpontot választottuk túrának, mert a szállásadónk szerint ilyenkor július végén annyira leeresztik benne a vizet, hogy nem egy túl szép látvány sajnos, ezért hagytuk ki.
Bővebb információk itt: http://www.luenersee.at/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése